طی سال های اخیر در شرایط نااطمینانی اقتصادی عمومی، موضوع اوج تاریخی طلا بسیار مطرح شد. اما منظور از اوج قیمت طلا چیست؟ اگر بخواهیم به زبان خیلی ساده بگوییم، منظور از اوج تاریخی طلا لحظه ای است که قیمت طلا در بازارهای بین المللی به چنان سطح بالایی از قیمت میرسد که پیش از این هرگز اتفاق نیفتاده بود.
اما برای درک و پیش بینی چنین قلههای قیمتی طلا، ابتدا باید زیر ساختهای آن را درک کنیم. چرا قیمت طلا تا این حد بالا می رود؟ شاید به دلیل تورم باشد یا تنش های ژئوپلیتیکی یا تغییر احساسات بازار باشد. هر کدام از اینها در قیمت طلا موثر است.
پس با ما همراه باشید تا به بررسی آن دسته از عوامل طلا بپردازیم که اوج های تاریخی را تشدید کرده اند و اینکه این عوامل، چه تاثیراتی بر بازار و بر روش سرمایه گذاری گذاشته است را در اینجا مورد بحث قرار می دهیم. در این مقاله شواهدی را ارائه میدهیم که چگونه این عوامل رشد تاریخی قیمت طلا را رقم زده اند و از این عوامل ما چه درس هایی را می توانیم برای ترسیم قیمت های جدید طلا در آینده بگیریم.
در اینجا به علتهای اصلی کناره گیری اوج تاریخی طلا میپردازیم. در هنگام بررسی دلایل کاهش احتمالی قیمت طلا از اوج خود، باید به چگونگی تغییر تقاضا نگاه کنیم. زیرا کاهش تقاضا برای طلا از طریق تغییرات مختلف در اقتصاد و روانشناسی سرمایه گذار رخ می دهد. یکی از این ملاکها رشد اقتصادی کشور است.
هنگامی که سرمایه گذاران حس کنند که میتوانند از غیر طلا سود بیشتری حاصل کنند در نتیجه بر غیر طلا سرمایه گذاری میکنند و باعث کاهش تقاضا طلا میشوند.
مثلا سرمایه گذاران احساس می کنند اقتصاد با توجه به رشد در حال بهبود است. آنها ممکن است شروع به برداشت پول خود از طلا و سرمایه گذاری کردن در دارایی های پرسودتر مانند سهام یا حتی املاک و مستغلات میکنند. به محض اینکه این تغییر اتفاق می افتد، تقاضا برای طلا پایین میآید و همچنین قیمت طلا کاهش می یابد.
یکی دیگر از جنبه هایی که به طور قطعی می توان به آن توجه کرد، رفتار بانک های مرکزی در جهان و خرید طلا است. هر زمانی که بانکهای مرکزی تقاضای خود را برای طلا بخواهند کاهش دهند، تأثیر زیادی در بازار ایجاد میکنند. چون بانک های مرکزی دارای ذخایر بزرگ طلا هستند. هر زمان که آنها می فروشند یا می خرند، خرید و فروش آنها نوسانات قیمتی زیادی را به دنبال دارد. اگر آنها تصمیم به کاهش خرید طلا بگیرند، این به معنای کاهش تقاضا در بازار است که باعث کاهش بیشتر قیمت ها می شود.
بهطور کلی، عوامل مختلفی میتوانند باعث کنارهگیری طلا از اوج قیمتش شوند. یکی از این عوامل، کاهش تقاضا برای طلا است که میتواند بهدلیل تغییرات اقتصادی و مالی در سطح جهانی رخ دهد. چون زمانیکه بازارهای مالی بهخوبی کار میکنند و سود بالایی میدهند و سرمایهگذاران به سمت فرصتهای جدید و سودآورتری حرکت میکنند، تقاضا برای طلا کاهش مییابد. در نتیجه، این کاهش تقاضا میتواند منجر به کاهش قیمت طلا هم میشود.
مثلا، تصور کنید که یک دوره رونق بازارهای مالی در حال وقوع است. در این شرایط، سرمایهگذاران ممکن است بهجای خرید طلا، به سمت بازار سهام یا داراییهای دیگر که پتانسیل بازده و سود بالاتری دارند، بروند. در این صورت، طلا به تدریج از نظر جذابیت کاهش مییابد و این موضوع به کاهش قیمت آن منجر میشود.
علاوه بر این، برای درک اینکه آیا طلا در حال ادامه روند کاهشی خود است یا خیر، باید به عوامل سیاسی نیز دقت کنیم. عوامل سیاسی از تاثیرگذارترین مواردی است که منجر به نوسانات قیمت طلا میشود.
نکته:
در حالی که مشخص کردن عواملی که باعث کاهش قیمت طلا می شوند بسیار مهم است، در نظر گرفتن آن عناصری که در اوج های تاریخی قیمت طلا نقش دارند به همان اندازه نیز مهم است. با این حال، بررسی عواملی که باعث اوج تاریخی قیمت طلا میشوند، نیاز به توجه ویژهای دارد. در ادامه، به این عوامل و تأثیر آنها بر بازار طلا خواهیم پرداخت.
قیمت طلا به دلیل ویژگی و ارزش خودش به ندرت به بالاترین حد تاریخی خود می رسد. اغلب، چنین سناریوهایی زمانی ایجاد می شوند که رویداد جهانی و عوامل اقتصادی مهمی با هم ترکیب شوند تا چنین وضع قیمتی ایجاد شود. در ذیل به برخی از مهم ترین عوامل موثر در بالا رفتن قیمت تاریخی طلا اشاره میکنیم:
در میان تمام عواملی که افزایش قیمت طلا را نشان می دهد، بی ثباتی سیاسی یکی از نکات مهم و اصلی میباشد. رویدادهایی مانند جنگ و درگیری ها، تاکنون قیمت طلا را به میزان زیادی افزایش داده است. به عنوان مثال، زمانی که مداخلات نظامی اسرائیل در خاورمیانه سرتیتر اخبار شد، موجی از ناآرامی در منطقه خاورمیانه به راه افتاد؛ این امر سرمایه گذاران را وادار به سرمایه گذاری در طلا کرد که در نتیجه قیمت آن به سطح بی سابقه ای رسید. اکنون، استدلال در اینجا بسیار ساده است: وقتی آینده مبهم به نظر می رسد، طلا ذخیره ای سالم و پایدار از ارزش است.
دومین عامل تاثیرگذار ابرتورم است. در کشورهایی تورم بالا رخ می دهد، مردم و سرمایه گذاران به طور یک سان از ترس از دست دادن قدرت خرید به سمت طلا هجوم میآورند. چون طلا را به عنوان سدی در برابر تورم میبینند زیرا با سقوط پول کاغذی ارزش طلا افزایش پیدا میکند. نمونه بسیار خوب آن ایران در سال ۲۰۱۱ یا ۱۳۹۰ براساس تقویم فارسی بود. در آن زمان به دلیل بی سابقه بودن نرخ تورم، ایرانی ها شروع به خرید گسترده طلا کردند و قیمت داخلی آن را بسیار بالا بردند.
یک عامل تعیین کننده کلیدی دیگر، آشفتگی اقتصادی جهانی است. طلا همیشه از هرج و مرج در اقتصادهای جهان سود می برد، چه از طریق رکود اقتصادی و چه از طریق بحران های مالی. مثلا، در سال ۲۰۰۸، جهان شاهد یکی از بدترین بحران های مالی بود که در طول عمر خود دیده بود. بازارهای سهام سقوط کردند، بانک ها شکست خوردند، اعتماد سرمایه گذار همیشه پایین بود بخاطر همین مردم به طلا پناه بردند. به همین علت اونس طلا شروع به افزایش کرد و به اوج جدیدی رسید. شواهد زیاد و واضحی وجود دارد که قیمت طلا به طور مستقیم با شرایط اقتصادی جهان متناسب است؛ بنابراین، زمانی که اقتصاد جهان سقوط می کند، طلا شروع به درخشش می کند.
در این قسمت به چند نمونه از اوج تاریخ طلا اشاره می کنیم که باعث رسیدن قیمت طلا به قلهی خود در آن زمان شده است که هر یک از آن اوجها، نتیجه عوامل مختلفی بود که باعث شده بود چنین تاثیری بر قیمت طلا بگذارد.
شاید چشمگیرترین قله های تاریخ طلا می تواند مربوط به ژانویه 1980 باشد، زمانی که قیمت هر اونس طلا به 850 دلار رسید. این امر در اصل بخاطر تورم سرسام آور و چشم انداز احتمالی رکود اقتصادی در ایالات متحده بود. در آن زمان فشارهای تورمی در اواخر دهه 1970، باعث شد که دولت ایالات متحده برای کنترل تورم، نرخ بهره را افزایش دهد که این افزایش نرخ بهره نه تها باعث کاهش قیمت طلا نشد بلکه قیمت طلا رشد چشمگیری پیدا کرد.
علت این امر، رویدادهای ژئوپلیتیکی مانند بحران گروگانگیری ایران و حمله شوروی به افغانستان که شرایط سیاسی جهان را به شدت متشنج کرد. در نتیجه سرمایه گذاران به طلا روی آوردندو باعث رسیدن طلا به اوج قیمت شدند.
در آگوست سال 2011، زمانی که بحران بدهی اروپا و کاهش رتبه اعتباری ایالات متحده توسط استاندارد اند پورز اتفاق افتاد، این بار طلا به بالاترین سطح تاریخی خود به 1921 دلار در هر اونس رسید. این امر باعث کاهش اعتماد سرمایه گذاران نسبت به بازارهای مالی جهانی شد و دوباره سرمایه گذاران را به سمت طلا برای محافظت سرمایه ی خود در برابر نوسانات بازار سوق داد.
چون اقتصاد پس از بحران مالی که در سال 2008 رخ داد متزلزل بود به همین دلیل، بیشتر سرمایهگذاران از رکود بیشتر هراس داشتند. و از طرفی که اعتقاد بر این است که طلا فلزی است سرسخت در دوران سخت اقتصادی، توجه سرمایه داران به سمت طلا قرار گرفت پس در نتیجه با توجه به این واقعیت، تقاضا برای طلا رشد کرد و به اوج جدیدی از قیمت رسید.
کووید 19 سراسر جهان را فرا گرفته بود و در آگوست 2020، در این هنگام طلا با پرواز به 2067 دلار در هر اونس، رکورد دیگری را ثبت کرد. این علامت بر اقتصاد جهانی تأثیر بسیار زیادی را گذاشت چون با عدم قطعیتهای فراوان، اقتصادها مجبور به قرنطینه شدند. در اینجا بسیاری از افراد و موسسات به طلا به عنوان پوششی در برابر تورم و پوششی در برابر بی ثباتی مالی متوسل شدند.
به علت ترس از پیامدهای اقتصادی درازمدت و تورم ناشی از اقدامات محرک دولت، قیمت طلا به بالاترین حد خود رسید. برای بسیاری از مردم، این چیزی بیش از یک مانع از بحران فوری بود. این یک بیمه نامه در برابر مشکلات ناشناخته اقتصادی بود به همین دلیل طلا تارگت جدید خود را به ثبت رساند.
در اینجا به بررسی موضوع اوج تاریخی طلا پرداختیم و دلایلی که باعث میشود طلا به قلهی خود یا اوج تاریخی برسد را توضیح دادیم. همچنین با ذکر چند مثال واقعی از جهان، نشان دادیم که چگونه شرایط اقتصادی و سیاسی مختلف میتوانند باعث افزایش چشمگیر قیمت طلا شوند.
در نهایت، باید گفت که بازار طلا همواره با نوسانات زیادی همراه است. اما با درک درست از این نوسانات و تحلیل شرایط مناسب، میتوانید از این فرصتها برای کسب درآمد بهره ببرید. اگر تمایل دارید بیشتر در مورد سرمایهگذاری در طلا و کسب درآمد سریع آن بدانید کافی است فرم زیر را پر کنید تا مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند تا شما را در مسیر درست راهنمایی کنند و از مشاوره رایگان ما بهرهمند شوید.